ÁPRILIS HÓNAP TÉMÁJA

Hogyan segítsünk a Földnek, hogy zöld maradjon?

A hónaphoz kapcsolódnak…

HAVI KALENDÁRIUM

  • Április 2. - Az autizmus világnapja

    2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat, amely kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. Hiszen nagyon fontos, hogy ők is be tudjanak illeszkedni, és a lehető legteljesebb életet élhessék.

  • Április 2. - A gyermekkönyek nemzetközi napja

    1967 óta tartják a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, s hogy a gyerekek magas színvonalú könyvekhez jussanak, különösen a fejlődő világban. Évente más-más ország nemzeti tagozata kap lehetőséget egy közös téma meghatározására. A világ gyermekeinek szóló üzenetet az adott ország egy népszerű írója fogalmazza meg, egy ismert illusztrátora pedig elkészíti az azzal harmonizáló plakátot.

    Ehhez a naphoz tökéletesen illeszkedik a mi könyvajánló részlegünk is: KÖNYVAJÁNLÓ

  • Április 7. - Az egészség világnapja

    Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 1949-ben az egészség nemzetközi világnapjává (World Health Day) nyilvánította április 7-ét. Az egészség világnapján a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból fontos témára hívja fel a figyelmet.

    Minden évben más területre kerül a hangsúly. Például 1998-ban, a jeles nap 50. évfordulóján a WHO az anyaságot állította fókuszba. Öt évvel ezelőtt, 2017-ben a szervezők a depresszió elleni küzdelem jelentőségére hívták fel a közvélemény figyelmét. A következő, 2018-2019-es ciklus az esélyegyenlőség jegyében telt, mottói: „Egészséget mindenkinek”, „Mindenki, mindenhol”. A 2020-as világnap az egészségügyi dolgozók – ápolók és szülésznők – munkájára  világított rá. A 2021-es kampány ismét az egészségügyi ellátás terén kívánatos esélyegyenlőségre helyezte a hangsúlyt: „Egészségesebb világot mindenkinek”. A 2022-es világnap mottója pedig „A mi bolygónk, a mi egészségünk” volt.

    2023-ban a világnap mottója ismét az „Egészséget mindenkinek” lesz. A fő üzenete annak hangsúlyozása, hogy az egészséghez való jog alapvető emberi jog, melyet nem lenne szabad, hogy az anyagi nehézségek korlátozzanak.

  • Április 9-10. - Húsvét

    A húsvét virágvasárnappal kezdődik, a nagyhéttel folytatódik, majd húsvétvasárnap következik, és az ünnepkör fehérvasárnap zárja. Egyházi és pogány hagyományok ötvöződnek benne. Az idők során pedig számos, gyermekek számára izgalmas tevékenység épült rá. Ilyen például a tojásfestés, a tojás keresés, vagy az a több mint 30 tartalom, ami a húsvéti szekcióban vár Titeket nálunk! Lapozz az oldal aljára, és ott kattints a HÚSVÉT-ra! 🙂

  • Április 11. - A magyar költészet napja

    A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket. Reméljük, hogy ez a tisztelgés sosem kopik ki majd, sőt egyre inkább erőre kap.

  • Április 22. - A Föld napja

    Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

    Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

    A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

    1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

    Ebben a hónapban több tartalommal is érkezünk, hogy otthon is sokszor szóba kerüljön a Földünk és megóvásának a fontossága.

A hónap videója

A hónap tartalmai

ALKOTÁS