NOVEMBER TÉMÁJA

Öltözködés

A hónaphoz kapcsolódnak…

A hónap inspiráló videója

Az öltözködés hónapja

HAVI KALENDÁRIUM

 • November 1. - Mindenszentek napja

  A mindenszentek vagy mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart.

  A néphit szerint a mindenszentek és a halottak napja (nov.2.) közti éjszakán az elhunytak miséznek a templomban, s mikor megkondul a harang, akkor indulnak el hozzátartozóik házába, így a parasztházakban ezen a napon még egy tányér került az asztalra, melyre kenyeret, sót és vizet tettek. Székelyföldön cipót sütöttek, melyet Isten lepényének vagy a halottak kenyerének hívtak. Magyarországon ezen a napon gondját viselték a koldusoknak és a szegényebb embereknek, ételt osztottak nekik, ezzel is segítve a holt lelkek üdvösségének elérését. Többnyire kenyér és mézzel bevont kalács várt a temető kapujában ácsorgókra. Mindenszentek napján tilos volt a munka, a tisztelet egyfajta kifejezéseként

 • November 11. - Márton napja

  A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak végül elárulták gágogásukkal.

  Szent Márton napját a népi kalendáriumban időjós napnak tartják. Borús Márton, borús telet jelent, illetve Márton napi esőre fagy, szárazság következik. Ha Márton napján a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál. Ha a körülötte lévő napokon is napos idő van, akkor igen kemény, hideg tél jön.

  A római korban november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból – Márton pohara – tartottak lakomát és libát ettek, ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a Márton-napi lakomák, bálok, vásárok, amikor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani.

 • November 13. - A kedvesség világnapja

  A világnap a japán Apró kedvesség mozgalomból nőtte ki magát, melyet 1963 óta rendeznek meg, minden évben. Célja az, hogy örömet okozzunk valakinek és közben mi is jól érezzük magunkat.

 • November 17. - A koraszülöttek világnapja

  2011 óta a világban, így hazánkban is, több kiemelkedő jelentőségű épületet öltöztetnek lilába – amely világszerte a koraszülöttséggel foglalkozó szervezetek szimpátia színe – hogy felhívják a társadalom figyelmét a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre és arra, hogy minden tizedik gyermek korábban érkezik. Lilába öltözve a szimpátia jele. A koraszülöttség önmagában nem betegség, nagyon-nagyon sok korababából teljesen egészséges felnőtt válik.

 • November 25. - Katalin napja

  A Katalin-nap a régi időszámításban az első téli nap volt, befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak. A pásztorok ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát. Időjósló nap volt: „Ha Katalin kopog, a karácsony locsog.” „Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik.” Ilyenkor gyümölcságat tettek vízbe (katalinág), és ha az karácsonyra kizöldült, a kíváncsiskodó lánynak házasságot jósolt.

 • November 30. - András napja

  Az András napjához legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja.

  András napon kezdődtek a disznóvágások, ami egy közös családi esemény volt – ehhez pedig mindig kértek rokoni, baráti segítséget, a munka és vacsora végeztével a távozók kóstolót is kaptak, amit magukkal vittek.

 • November negyedik péntekje - "Ne vásárolj semmit!" nap

  Ez a nap egy vidám és kritikus tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a vagyon egyenlőtlen megoszlása és a reklámok mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. Egy válasz a kereskedelmi év csúcsát jelentő, egyben nagyon káros „fekete péntekre”. Magyarországon 2004-ben tartották meg először.

  Forrás: Lukács Józsefné – Ferencz Éva: Kerek egy esztendő – Adattár, Flaccus Kiadó, 2021.

KÖNYVAJÁNLÓ

A Tölgyerdő meséi egy igazi „gyermek best of sorozat”. A kinyitható füleknek, rövid és könnyen befogadható történeteknek köszönhetően már a legkisebb olvasók szívébe is nagyon könnyedén belopják magukat a kedves kis szereplők.

Ebben a részben éppen a róka veszítette el a számára oly’ fontos ruhadarabot, a zoknit, amit mókás- rímes fordulatokat követően talál meg, egy teljesen váratlan helyen. A kinyitható füleknek köszönhetően a kis olvasók is aktív szerepet kapnak a történetben és belevethetik magukat a felhőtlen nyitogatásba, ami amúgy is ennek a korosztálynak az egyik legnagyobb kedvenc tevékenysége.

És ami a legnagyszerűbb, hogy a nyitogatás során, játékos formában tanulhatják meg a különböző ruhadarabok neveit, amelyeket együtt találhatnak meg a rókával a könyv lapjain.

Kedves rímek, egy kis ének és egy nagyon szimpatikus, igazán emberi óriás – ennyi kell ahhoz, hogy aztán ott csengjen a fülünkben az egész történet és ha lenézünk, azt láthassuk, hogy kedves kis totyogónk ismét meghallgatná ezt az izgalmas mesét.

A történetben ez a jószívű óriás adja oda az amúgy számára kényelmetlen ruhadarabokat a rászoruló állatoknak, így nyújtva segítséget nagyon kreatív módon.

A legkisebbeknek szóló, egyik legjobb folytatásos könyvsorozat Maszat, a kisfiú és barátai kalandos történeteit dolgozza fel. Mindezt olyan kedves és befogadható módon, ami nagyon könnyedén magával ragadja a

Maszathoz hasonló élethelyzetben élő gyermekek figyelmét. Az öltözködés minden kisgyermek számára nehéz és sokat kell gyakorolniuk, illetve tanulniuk, mire igazán ráéreznek.

Nincs ez másképp Maszattal sem, akinek megtapasztalásai segíthetnek a gyermekeknek, hogy elfogadják: az öltözködés kemény munka, de jó móka is lehet egyben.

A könyvekből kivehető és behelyezhető részletek mindig nagyon izgalmasak!
Ezúttal az egyes ruhadarabok helyét kell megtalálniuk a kis olvasóknak és betenni őket a megfelelő helyre, a történet szereplőivel együtt haladva. Igazi interaktív, olvasásra és játékra és csábító kiadvány, amely egy kedves család történetén át tanítja meg a gyermekeknek a ruhadarabok neveit és funkcióját.

Boszorkány még soha nem volt ennyire rokonszenves, mint Julia Donaldson boszija! Ez a kedves kis boszi időnként elhagy egy-két ruhadarabot (kalap, masni stb), aztán még nagyobb kalamajkába keveredik, amikor összetalálkozik a gonosz és felettébb ijesztő megjelenésű sárkánnyal, de végül minden jóra fordul és győz a barátság!

Ez a kedves kis láncmese a kisovisok kedvence lehet a barátságok állatoknak, a mókás nyelvi fordulatoknak és az izgalmas, de mégis jól követhető történetnek köszönhetően.

Szofi nem éppen egy mindennapi gyerek. Még csak nem is szabálykövető. Még csak nem is fogad szót az anyukájának.

Még csak nem is méri fel a tettei következményeit. Szóval lehetne bármelyik dacos gyermek, akik egészen biztosan nagyokat kacagnak majd a történetein és kérik, hogy: „Anya, még egyszer!” – hiszen jó érzés belebújni valaki bőrébe, aki a szófogadatlanságával és megengedett dacosságával igazán kifordíthatja a világot a sarkaiból. A Szofi tüsszent részben Szofi nem húzza fel a zokniját és ebből keletkezik egy gigantikus kalamajka.

A Szofi átváltozikban pedig egy kis barátjával kavarnak zűrt egy boltban, amikor mindenféle vicces ruhákba öltöznek. A kötetek külön is kaphatók vagy megtaláljátok őket Szofi nagy képeskönyvében.

Harusnya egy kissé elhanyagolt és alulértékelt zokni, aki képes mégis mindenben meglátni a jót és követni az álmait.

Ez, a felnőttek számára is tanulságos könyv megmutatja, hogy egy teljesen elhanyagolt, kidobásra szánt ruhadarab mennyire másképp érezheti magát egy számára megfelelő környezetben.

Igazi érzékenyítő történet, ami erőt ad, amikor elveszettnek érezzük magunkat.

Fésűs Éva állatmeséi  igazi érzékenyítő, érzelmi intelligenciát fejlesztő történetek, amelyek megérintik és gondolkodásra bírják a legkisebb (kisovis) olvasókat is.

A Bundavásár is egy végtelenül kedves, megható történet arról, hogyan lett a sünnek (és a többi állatnak) is „bundája”. Ez a történet új szemszöget és mesebeli választ ad a kis olvasóknak olyan kérdésekre, hogy „Anya, miért tüskés a süni?”

JÁTÉKAJÁNLÓ