MÁJUS HÓNAP TÉMÁJA

Rovarok és más apró szörnyecskék
Tapasztalatszerzés az apró, kézzelfogható csodák világában

A hónaphoz kapcsolódnak…

A hónap videója:

A témához kapcsolódó dallista:

HAVI KALENDÁRIUM

Május 1-je a munka ünnepe, korábban a munkások ünnepének is nevezték, melyet a nemzetközi munkásmozgalmak során harcoltak ki ünnepnappá. XII. Piusz pápának köszönhetően a Munka Ünnepe nem csak polgári, hanem egyházi ünnep is, amelyet Munkás Szent Józsefhez, a munkások védőszentjéhez köthetünk. Az ünnep összekapcsolódik más hagyományokkal, például a májusfa állításával is, ami korábban a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelmi vallomás volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, akkor az egész település népe számára állítják a ligetekben, köztereken. Endrődön „ezelőtt május reggelin, első nap arra viradt [virradt] mindég a falu, hogy muzsikáltak…”

Magyarországon ez a nap Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, aki megtestesíti a bátorságot és az önfeláldozást. A monda szerint Szent Flórián még Diocletianus római császár idején élt, tehetsége révén a Caecia erőd parancsnokságáig jutott. Az erődben tűz ütött ki, amit Flórián emberfeletti erővel fékezett meg, megmentve a város lakóit a kínhaláltól.

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Ilyenkor gyermekek és felnőttek egyaránt megköszönik az édesanyjuknak a tőlük kapott önzetlen szeretetet, türelmes gondoskodást, jóságot.

LázárErvin (1936-2006) Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A leginkább meséiről ismert író műveihez az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Szövegeit gyakran feldolgozták színházi, filmes adaptációk és rádiójátékok formájában. Szövegeinek nyelvezete egyéni és játékos. Jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek körében népszerűségnek örvendenek.

A fagylalt napot Magyarországon 2013-ban hozták létre. Egyetlen célja a fagyizás élvezete és a kellemes akciókban való részvétel. Érdekesség, hogy azért erre a napra tették, mert a dátum [V.8.] V-je formázza a tölcsért, a 8-as pedig két gombóc fagylaltra hasonlít.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ezáltal a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja a mentéstant. Ezen a napon kitüntetéseket adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek és egészségügyi dolgozóknak.

Nem tudjuk, hogy nálatok mi a helyzet, de nálunk idén rekordmennyiségű fát vágtak ki. Ráadásul úgy, hogy ártér közelében vagyunk. Ezért szerintünk egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy ezen a napon emlékeztessük magunkat arra, hogy milyen hatalmas értékek a fák és a rajtuk élő madarak. Így van csak esélyünk arra, hogy a jövő generációja sokkal okosabban fog gazdálkodni ezekkel az értékekkel, mint mi. A jeles napoknál több ezt feldolgozó tartalmat is találtok.

Amilyen picik, olyan fontosak ezek a kis lények. Amíg őket látjuk tavasszal, addig minden rendben, hiszen ők azok a kis szorgos rovarok, akik beporozzák a virágokat és ezzel életben tartják azt a kényes egyensúlyt, amely az életet biztosítják a számunkra. Viszont sajnos ők eléggé védtelenek az emberi beavatkozással szemben (területük felszámolása, permetezés, stb…) , ezért nagyon fontos, hogy megkülönböztetett figyelemmel óvjuk őket. Mert a fontosságuk messze túlmutat azon, hogy nagyon fincsi mézet termelnek. A jeles napoknál szuper méhes tartalmakat találtok!

A karácsony és húsvét után pünkösd a keresztény egyházban a harmadik legnagyobb ünnepnek számít. A húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli. Sok helyen búcsújárást tartanak pünkösdkor. Az egyik leghíresebb ilyen esemény a csíksomlyói búcsú, amin ma is sok ezer ember vesz részt. Az egyházi ünnep mellett népszokás ilyenkor a Pünkösdi Király kiválasztása, a Pünkösdi Királynéjárás , illetve a tavasz köszöntése.oggle Content goes here

Magyarországon minden évben május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyereknapot. Eredendően a kezdeményezés a II. világháború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgálta, ám ma már játékos programokat, versenyeket, mókás előadásokat szerveznek a kisgyermekek szórakoztatására.
Forrás: hgyvk.hu

A hónap tartalmai

ALKOTÁS