ALKOTÁS: Almabefőtt készítése nyomatozással
Ajánlott kor: 12 hó +
Evelinnel szuper almabefőttet készítünk. Annyira élethű lett hogy szinte kedvünk támadt megkóstolni. Készítsétek el Ti is! 🙂
ALKOTÁS: Készítsünk házi gumicukrot!
Ajánlott korosztály: egyéni
A mi kislányunk, Panni multiplex ételallergiás. De azt semmiképp sem szerettük volna, hogy kimaradjon a Halloween-i csínyekből, így megbeszéltük Szabival, hogy bármit begyűjthet a kis kosarába, majd itthon „elcseréljük” vele a kapott kincseket olyan dolgokra, amelyeket ő is ehet. 🤗 Ehhez készült ez a házi gumicukor, hogy valami újdonság is legyen a számára. 🙂 🥰
Nem is gondolnátok milyen egyszerű házilag gumicukrot készíteni, ami sokkal egészségesebb és olcsóbb is a bolti társánál. 🥰
A hozzávalókban szereplő mennyiséggel 5 db szilikonos bonbonformát töltöttünk meg, így elég kiadós is, amellett, hogy finom. 😛
Hozzávalók:
– 150 ml házi gyümölcsszörp (mi málnával csináltuk) vagy frissen facsart/turmixolt gyümölcslé
– 150 ml víz
– 1 tasak lapzselatin vagy ennek megfelelő pektin
Elkészítés:
– A szörpöt és a vizet beleöntjük egy kis lábasba, majd felforraljuk.
– Amíg felforr ez a keverék, addig a lapzselatint a leírás szerint beáztatjuk hideg vízbe.
– Amikor forr a szörpünk, a megpuhult zselatint kinyomkodjuk és a forró szörpbe tesszük.
– Levesszük a főzőlapról és még így is kevergetjük egy picit, hogy biztosan feloldódjon a zselatin. Ha pektint használtok, azt is a forró szörpbe tegyétek és keverjétek el jó alaposan.
– Ezután kiadagoljuk a szilikonos bonbonformába egy kanál vagy pipetta segítségével.
A macis bonbonforma egy szuper, vastagabb, a gyerekek számára is nagyon könnyedén kezelhető pipettával volt csomagban, így a gyerekek számára is izgalmas szórakozás a formák feltöltése! 🙂
Arra vigyázzatok, hogy a forró keverékkel nehogy megégessék magukat közben.
– A megtöltött formákat szobahőmérsékleten hagyjuk lehűlni, majd hűtőbe tesszük őket, hogy teljesen megdermedjenek.
A keveréket esszenciális, terápiás minőségű illóolajokkal is gazdagíthatjuk, így immunerősítő gumicukrot kaphatunk. 🙂 Figyeljetek, hogy csak és kizárólag olyan illóolajokat használjatok, amelyeket szabad belsőleg is alkalmazni!
JÁTÉK
JÁTÉK: Gyümölcs színcsipeszelő
Ajánlott kor: 18 hó +
Sokatok kedvenc játéka szeptemberben sem maradhatott ki, és most gyümölcsös verzióban hódít! 🙂
A játék fejleszti:
– a szín-és formafelismerést
– a szókincset és anyanyelvi készségeket
– motivációt adnak a gyermekeknek a gyümölcsök fogyasztásához– 1,5 éves kortól használhatók a kártyák megfigyelésre, beszélgetésre, színdifferenciálásra.
OVISOKNAK:
Ovisoknak a kártyák használata az alábbi formában nehezíthető:– Nevezzék meg az ősszel termő gyümölcsöket ( érdemes egy előzetes piaclátogatást tenni vagy kimenni a kertbe és megfigyelni természetes környezetükben ezeket a gyümölcsöket)
– Vigyétek magatokkal a piacra a kártyákat és keressétek meg az adott idénygyümölcsöket.Kapcsolódó irodalom: Fésűs Éva: Gyümölcsmese (ebben a mesében elhangzik, hogy melyik évszakban melyik gyümölcs érik)
3 JÁTÉK: Alma-körte rakosgató
JÁTÉK: Csipeszes-spatulás almaszámolgató
Ajánlott korosztály: 4 év +
Egy egyszerű, de annál nagyszerűbb almás játékkal készültünk az ovis korosztálynak, amit akár együtt is elkészíthettek gyermekeddel. 🙂
Hozzávalók:
– natúr spatulák
– facsipeszek
– piros, zöld, barna filctoll
A videóban megmutatjuk, hogyan tudjátok ezt a játékot elkészíteni és sok tippel is ellátunk Benneteket a használatával kapcsolatban.
A játék egy kis, lezárható dobozba csomagolva, akár utazós játékként is megállja a helyét.
Ez a játék fejleszti:
– számlálási képességeket
– megfigyelőképességet
– pontképek és számképek fogalmával, azok azonosításával, összepárosításával is ismerkedhettek
– közben fejlődik gyermeked finommotorikája is
JÁTÉK: Ismerkedés az őszi gyümölcsökkel
Ajánlott kor: 12 hónapos kortól
Ebben a videóban Borival az ősszel termő gyümölcsöket tanulmányozzuk. Megfigyeltük a színüket, formájukat, nagyságukat. Megnéztük, hogy belül melyiknek milyen magja van, és össze is hasonlítottuk őket. Borinak a kóstolás része tetszett a legjobban! 🙂
Ezt a játékot egészen kis kortól ajánljuk nektek. Kezdetben add a gyermeked kezébe a gyümölcsöket. Figyelje , pakolgassa, szagolja meg őket, és mondd el neki, hogy melyik gyümölcsnek mi a neve, majd tízórai/uzsonna gyanánt kóstoljátok is meg őket!
2 éves kor felett: A játék nehezíthető számos módon:
– a gyermek a gyümölcs egy részéből találja ki, hogy melyiket ízleli vagy tapintja éppen
– tedd a gyümölcsöket egy letakart kosárba, és a konyharuha alatt vegyen egyet a kezébe, és találja ki csak tapintás útján, hogy melyik gyümölcs van a kezében
-alapízekről is beszélgethettek (csípős-keserű-édes)
JÁTÉK: Őszi gyümölcsök etetése Maszattal
Ajánlott kor: 20 hónapos kortól
Ezt a játékot a gyümölcsismerkedő játék után játsszátok. A játék célja, hogy az előzőekben elsajátított ismereteket begyakoroljátok, illetve ellenőrizd, hogy gyermeked megértette azt, amiről meséltél neki. A játékba bevonhattok egy kedves állatkát vagy bábot is, ahogyan mi is tettük Maszattal. Ez fejleszti az empátiát, szociális készséget és persze a szem-kéz koordinációt.
JÁTÉK: Szőlőszemezgetés
Ajánlott kor: 16 hónapos kortól
Ha csak egy játékot próbáltok ki a gyümölcsökkel kapcsolatban, akkor mindenképpen ez legyen az. Amilyen egyszerű, olyan sok mindent fejleszt a gyermeknél. A szőlő szemezgetése fejleszti a szem-kéz koordinációt, a kézügyességet, és amellett, hogy jó szórakozás, összpontosításra és türelemre neveli a gyermeket. Emellett ennek a tevékenységnek a végzése által a gyermek tapasztalatokat gyűjt arról, hogy pontosan mekkora izomerőre van szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa ezt a feladatot.
3 éves kor felett: A játék szám dobókockával nehezíthető. Amennyit dobsz, annyit szemeztek le a tálba.
JÁTÉK: Ismerkedjünk meg a csipkebogyóval – Teakészítés
Ajánlott korosztály: 12 hó +
Őszi sétáitok során Ti is biztosan találkoztatok már a szép, piros csipkebogyóval. Lekvárt készíteni macerás belőle, ellenben nagyon finom és rengeteg C vitamint tartalmaz. A teakészítés viszont nem körülményes és már a legkisebbek is segíthetnek benne, ugyanis főzni sem kell. 🙂
Hogyan készítsünk csipkebogyó teát?
Egyszerűen csak mossátok meg a leszedett bogyókat, majd szárítsátok meg és utána áztassátok be őket egy éjszakára/ fél napra szobahőmérsékletű vízbe. A teakészítés kísérletnek sem utolsó, hiszen azt fogjátok észrevenni, hogy a bogyók rózsaszínre színezik a vizet. Ekkor kész is a tea, szűrjétek le és kóstoljátok meg. 🙂 Mivel nem hőkezeltétek, minden vitamin benne maradt. Érdemes lehet egy picit megtörni a bogyókat, de nagyon óvatosan, nehogy a szúrós magok kiszökjenek belőle. 🙂
Kellemes teázást kívánunk Nektek!
MONDÓKATÁR
MONDÓKATÁR: Őszi gyümölcseink mondókatár
Ajánlott kor: 12 hó +
Kezdjük az őszt egy szuper gyümölcsös mondókatárral.